האם רובוטים יבצעו ניתוחים לבד?

ד"ר פביאן גרסטנהבר משתף במסע האישי שלו בעולם הכירורגיה הרובוטית וה-AI, ומגלה כיצד הטכנולוגיה החדשנית הזו משנה ועוד תשנה את פני הרפואה

גם מקצוע הרפואה לא נשאר מחוץ למהפכת הרובוטיקה וה-AI. למעשה, כבר שנים רבות שמגמה זו רוחשת מתחת לאף של כולנו. אבל לאן כל הסיפור הזה הולך, והאם נגיע למצב שבו כבר לא יצטרכו רופאים כירורגיים?
התיישבנו לשיחה עם ד"ר פביאן גרסטנהבר, מנהל מחלקה כירורגית וכירורג כללי בכיר במרכז הרפואי איכילוב בתל אביב, מומחה לתחום הכירורגיה האונקולוגית והכירורגיה הרובוטית בעצמו (ומעריץ שלה), שענה לנו על כמה שאלות מעניינות בתחום.
ממתי אתה מנתח באמצעות רובוטים?
״נחשפתי לראשונה לרובוטיקה לפני כעשור, במהלך התמחותי. את המעבר המלא לרובוטיקה עשיתי בהתמחות-העל במילאנו אצל פרופ' פאולו ביאנקי, אחד מהאנשים הבולטים ביותר בתחום הרובוטיקה בעולם הכירורגי. מאז התאהבתי בתחום. הוא עצמו התחיל לנתח באמצעות הרובוט עוד ב-1998, כשיצא הרובוט הראשון של חברת אינטואיטיב סרג'יקל. זו הייתה חוויה מעלפת ללמוד ממנו".
איזה סוגי ניתוחים אתה מבצע עם רובוט?

"הכל. זה מתחיל בניתוחי כיס מרה ובקעים פשוטים, עובר דרך כריתות מעי גס למיניהן, תיקונים של בקעים סרעפתיים, שחזורי דופן בטן  מורכבים, כריתת גידולים, כריתת קיבה ועוד. ניתוחים דחופים לא נהוג לעשות היום בארץ עם רובוט, אבל השאיפה היא לבצע כל ניתוח באמצעות הרובוט. זה כלי נהדר לכל תהליך כירורגי. בשל תוספת העלות יש ניתוחים ספציפיים שלא משתלם כלכלית לעשות, אבל זה ברור שחובה לקיים אותם לפחות ברמה של לימוד מתמחים והכשרת דור העתיד על הטכנולוגיה הזו״.

"חשוב לציין שלא מדובר בעתיד, מדובר בהווה! יש שיגידו שהטכנולוגיה בה אנו משתמשים היום היא נחלת העבר – כבר הושקו רובוטים חדשים יותר עם טכנולוגיה מתקדמת יותר. ניכר שהרובוטיקה הולכת ומשתלטת על כל תחום בעולם הכירורגיה, וזה גם מה שאני מנסה לעשות בהתפתחות המקצועית שלי".
באילו דרכים הטכנולוגיה הזו מתפתחת? לאיפה היא הולכת?
"אני חושב שיש היום תחומים, בעיקר מורכבים יותר כירורגית, שהולכים ונשענים יותר ויותר על רובוטיקה. זה הולך בשני כיוונים: כיוון אחד הם ניתוחים מאוד מורכבים ברמה הטכנית כמו ניתוחי ושט, לבלב, כריתת כבד, קיבה וגידולים באזורים מורכבים בגוף האדם, שם היתרון הגדול של הרובוט מתבטא באפשרות לבצע דיסקציה (חיתוך) בקלות יחסית ולצלם באיכות גבוהה.
"המצלמות של הרובוט מייצרות עבור המנתחים תמונת K4 תלת-ממדית, דבר שהוא בל יתואר בחשיבותו ככלי עבודה במהלך ניתוחים מורכבים. בכיוון השני, הרובוטיקה מתפתחת בהיעדר פתרונות לפרוסקופיים טובים לניתוחים מסוימים. למשל, ניתוחים הדורשים זוויות מיוחדות לצילום ועבודה שהטכנולוגיה הקיימת לא מאפשרת, והרובוט כן מאפשר".
מה לגבי בינה מלאכותית? איפה היא משתלבת בכל זה?
"אין ספק ש-AI זה חלק מהסיפור. ההתפתחות של הבינה המלאכותית בתחום הכירורגיה, כמו בעוד תחומים, היא בשלבים. בהתחלה אנו נהיה עדים למערכות שימליצו לכירורג מה לעשות ובאיזה גישה, בהמשך נראה מערכות (בחלקן קיימות) שמזהירות מטעויות ומשיקול דעת לקוי, עוד נראה שהרובוטים מתחילים לקחת חלקים קטנים בניתוח וזאת בפיקוח ויכולת השתלטות של המנתח ולבסוף יגיע הצעד הבלתי נמנע של ניתוחים מלאים שמבוצעים ע״י הרובוטים.
ממש לפני כמה חודשים הושק הדגם החמישי והחדש של רובוט הדה וינצ'י, שטרם הגיע לארץ. הסרטונים שפורסמו עליו מהממים, אבל לצערנו הוא עדיין נמכר רק בארצות הברית. בסוף, כשמסתכלים על הסרטונים האלו ועל התמונה הכללית שעולה מהם, אפשר להבין שבעתיד נגיע למצב שהרובוטים יוכלו לבצע ניתוחים לבד. ישעוד זמן, אבל כבר היום אנחנו יודעים לייצר תבנית של פעולות, מעין אפליקציות מובנות וקבועות, שהרובוט יודע לעשות כפרוצדורות בזמן הניתוח".
מתי עדיף לוותר על השימוש ברובוט?
"זה לא עניין של מתי עדיף. באופן עקרוני, כנראה שבכל הניתוחים אפשר להרוויח מהרובוט, אבל צריך לזכור שמדובר במשאב יקר מוגבל שצריך לעשות בו שימוש מושכל וחכם. למשל, ניתוח תוספתן עם הרובוט מבוצע במספר מקומות בעולם – נראה שאין הצדקה כלכלית לכך, עם זאת חשוב לזכור שנדרש להכשיר את דור הכירורגים הבא, דור שיסתמך יותר ויותר על הרובוטיקה ופחות ופחות על לפרוסקופיה (ניתוח זעיר פולשני). לשאלה האם נכון לעשות כל ניתוח באמצעות רובוט, אני עונה שלשם העולם הולך בכל מקרה – יש שמרנים שמתנגדים לכך אבל זו כבר לא שאלה של 'האם זה יקרה?', זה רק עניין של זמן (וכסף)".
אתה מזהה מקומות שבהם הרובוט עוד לא מושלם?
"ברור, יש הרבה, אבל זה לא משהו שהוא לא בר-תיקון לאורך זמן והשקעה. כיום הרובוט מתקשה לבצע פעולות עצמאיות וניווט ברקמה רכה, כזו שכל הזמן זזה כשנוגעים בה – זה פתיר אני בטוח בכך".
האם יש הבדל בכישורים של כירורג מוכשר לפני עידן הרובוטים, לעומת כירורג צעיר שעובד עם הרובוט?
"בשורה התחתונה – לא. אני חושב שהרובוט הוא עוד כלי עבודה. הוא לא חוסך ממך כרופא וככירורג את הצורך ללמוד ולדעת אנטומיה באופן מושלם, להכיר את הפיזיולוגיה על בוריה וכמובן את המחלות והפתולוגיות השונות כמו גם את האפשרויות לטיפול וריפוי.
הרובוט לא משנה את הצורך להכיר באופן לא מתפשר את הטיפולים והניתוחים השונים כמו גם את הסיבוכים שלהם ואופן הטיפול בהם.
בטח שהרובוט לא משנה את הצורך הבלתי מתפשר באינטראקציה עם החולה ומשפחתו בכל מהלך הטיפול. הרובוט הוא כלי בארגז הכלים שלנו כמנתחים, שמקנה יכולות לבצע דברים מורכבים במינימום פולשנות ומקסימום תוצאות. אני לא חושב שהכירורגיה הפתוחה תיעלם. יש מקרים שצריך, ואפילו חובה, להשתמש בה".
איפה ישראל ממוקמת בעולם בתחום הרובוטיקה? במה אנחנו מתקדמים, ובמה פחות?
"יש הרבה לאן להשתפר בעיקר בהתייחסות קופות החולים ומשרד הבריאות לרובוטיקה. לגבי העולם, זה מאוד תלוי במערכת הבריאות הספציפית בכל מדינה. בארה"ב, למשל, כל מערכת הבריאות ממומנת על ידי חברות הביטוח הפרטיות, והתגמול הכלכלי לבתי החולים הוא גבוה יותר עבור כל ניתוח המבוצע ברובוט. בישראל המצב שונה, בתי החולים לא מתוגמלים באופן שונה על ידי משרד הבריאות באם הניתוח מבוצע באופן רובוטי, מה שגורם לכך שבתי החולים צריכים לספוג כלכלית את עקומת הלימוד של הצוותים הרפואיים החדשים בשימוש ברובוט.
לשם השוואה, בארה"ב יש בתי חולים בגודל שלנו עם מעל 10 רובוטים שעובדים בכל משמרת, אפילו בניתוחים פשוטים באמצע הלילה. אפשר לומר, אם ככה, שאנחנו איפשהו באמצע. לנו באיכילוב היום, לאחר מאמצים ענקיים, יש שלושה רובוטים שעובדים באופן קבוע, ומשמשים גם להכשרות".
בהקשר זה חשוב לציין את הפרויקט המשותף של בית החולים איכילוב ובית החולים מעיני הישועה בו אני נוטל חלק כמנהל המחלקה. שיתוף פעולה זה מנגיש את היכולות הכירורגיות והרובוטיות של איכילוב לאוכלוסייה נרחבת ומגוונת יותר״.
האם זו חובה עבור מתמחי כירורגיה לעבור הכשרה על הרובוטים?
"אם אנחנו רוצים להמשיך ולהוביל את הכירורגיה בארץ ולהיות מיושרים עם העולם, אז כן, היום זו חובה – חד משמעית. אין מתמחה בכירורגיה באיכילוב שלא עובר הכשרה כזו. אנחנו דואגים לכך שכל מתמחה יעבור שתי סדרות של הכשרות רובוטיות. בראשונה הוא לומד איך מתפעלים את הרובוט ואיך עוזרים למנתח שמפעיל אותו על הקונסולה. בסדרה השנייה, המתקדמת יותר, עובר המתמחה הכשרה שחושפת אותו לעבודה על הקונסולה בניתוחים השונים".