המדריך לגדילת ילדים ובני נוער 

למה חשוב להורים לעקוב אחרי הגובה והמשקל של הילדים – הרבה מעבר לשנים הראשונות?

ראיון עם ד"ר אביבית ברנר, מומחית ברפואת ילדים ובאנדוקרינולוגית ילדים, מנהלת שירות הסוכרת, המכון לאנדוקרינולוגיה ילדים, ביה"ח לילדים "דנה-דואק" 
  • מתי ניתן לזהות שיש בעיית גדילה אצל ילדים?
"ההמלצה לכלל הילדים היא להיות במעקב גדילה במסגרת המרפאה המטפלת שלהם, והכוונה היא למדידות של גובה ומשקל – גם מעבר לשנות החיים הראשונות, לאורך כל תקופת הגדילה וההתבגרות. לכל הילדים עד גיל שלוש יש מעקב בטיפת חלב, הבעיה שאחרי גיל שלוש כשמסתיימים החיסונים, חלק גדול מהילדים בכלל לא נמצא במעקב גדילה וזאת בעיה. מאוד קשה לאתר בעיית גדילה כשהיא רק מתחילה".
  • אפשר למדוד בבית?
"עדיף שלא, המדידה בבית הרבה פעמים לא מדויקת. במרפאה המטפלת יש ציוד מדויק יותר למדידת גובה ומשקל. חשוב להימדד במרפאה, אחת לחצי שנה לפחות, כדי שהנתונים יוזנו וניתן יהיה ליצור עקומות גדילה לכל ילד. הרופא ימקם את המדידה של הגובה והמשקל על פני האחוזון כדי לראות איך הילד גדל ביחס לבני גילו".
  • למה האחוזונים כל כך חשובים?
"ילד שגדל באופן תקין צריך לשמור על אותו אחוזון. אם ילד נמצא, למשל, באחוזון 30 אנחנו מצפים שימשיך לגדול לאורך אחוזון 30, כנ"ל לגבי ילד שנמצא באחוזון 90".
  • מתי אפשר לזהות בעיה?
"ראשית, אם ילד גדל בגובה לאורך האחוזון השלישי או מתחת – זה אומר שהוא ילד עם קומה נמוכה ולכן צריך לבדוק אם יש בעיה רפואית שגורמת לזה. שנית, צריך להתייחס לא רק לאחוזון הגובה במדידה הספציפית אלא גם למהלך הגדילה, כלומר לקצב בו הילד גדל. ילד שגדל לאט מהצפוי ולכן 'שובר אחוזונים' כלפי מטה – ועבר אחוזון מסוים לאחוזון נמוך יותר – זה מחייב בדיקה של אנדוקרינולוג. גם בכיוון ההפוך, במקרה שילד מאיץ גדילה וגדל בקצב מהיר מהצפוי לגילו, יש לבדוק מה הסיבה. גם אם הילד לא נחשב גבוה או נמוך בשלב זה".
  • ההורים תמיד משווים את הגובה של הילד שלהם לחברים שלו בכיתה
"זאת השוואה בעייתית. נניח שיש 40 ילדים בכיתה, רק 20 מהם הם בני אותו המין וגם הם מפוזרים בקשת של גילאים בתוך אותה שנה. גם יכול להיות שקבוצת ההורים בכיתה הספציפית גבוהה במיוחד או נמוכה, לכן ההסתכלות על בני הכיתה לא בהכרח משקפת נכונה את הגדילה של הילד.ה".
  • נניח שהילד.ה שברו אחוזון, מה עושים במקרה כזה?
"יש לערב את רופא הילדים המטפל שישלח אותו לבירור ראשוני במטרה לשלול גורמים רפואיים להאטה בגדילה. הרופא יברר אם לילד.ה היו כאבי ראש לאחרונה, הפרעת ראיה, שינוי התנהגותי או סימנים של התבגרות. בנוסף, רופא הילדים יפנה לבדיקות דם וצילום כף יד. עם תוצאות הבירור הראשוני הילד/ה יופנו ליעוץ של אנדוקרינולוג ילדים."
  • מה נחשב סימני התבגרות מוקדמת?
"סימני התבגרות שמופעים אצל ילדות לפני גיל 8 מוגדרים כהתבגרות מוקדמת ואצל בנים לפני גיל 9. אגב, במקרה של בן שיש לו התבגרות מוקדמת אפשר לפספס, כי הסימנים הראשוניים שהם שינוי בנפח אשכים, לא תמיד בולטים חיצונית. בשלבי התבגרות מוקדמים- הקול עוד לא מתחלף והוא עוד לא מאיץ גדילה לגובה. אבל אפשר לשים לב לסימנים עדינים, כמו למשל ריח זיעה חריף כמו של מבוגר, שיער בבית שחי או במפשעה, אקנה שמופיע פתאום בשולי האף או במצח – זה דורש התייחסות".
  • איך עוד אפשר לזהות בעיית גדילה?
"אם הילד או הילדה לא החליפו מידה בבגדים או בנעליים כל השנה – בהחלט דורש התייחסות".
  • לא בודקים בבית הספר?
"יש בבית הספר תחנות זמן בכיתה ג' ובכיתה ח' של מדידות, הבעיה ששתי תחנות הזמן מרוחקות אחת מהשנייה, לכן ניתן לפספס הפרעות בגדילה במהלך הזמן בו אין מדידות. חשוב להבין שהכלי הכי חשוב בידי רופא ילדים בנושא התפתחות הוא עקומות הגדילה".
  • מה עושים עם ילד או ילדה שלא גובהים מספיק?
"ילד או ילדה שגדלים בגובה לאורך האחוזונים הנמוכים או שגדלים בקצב איטי מהצפוי – זקוקים לבירור רפואי לאבחון הסיבה לכך. יתכן שישנה בעיה רפואית שגורמת להאטת גדילה כמו למשל צליאק (רגישות לגלוטן), מחלת מעי דלקתי או חסר הורמונלי. ילד או ילדה עם חוסר בהורמון תריס יגדלו לגובה בקצב איטי בעוד העלייה במשקל נמשכת כרגיל, ולכן לאורך זמן יהיה רושם לעודף יחסי במשקל. סיבה נוספת להאטה בגדילה היא מחסור בהורמון גדילה – מצב שניתן לטפל בו ולמנוע מהילד או הילדה לגדול להיות מבוגרים נמוכי קומה".
  • איך מקבלים הורמון גדילה?
"זהו הורמון שניתן עצמאית על ידי ההורה או הילד בהזרקה, המזרק נראה כמו עט עם מחט דקיקה, הטיפול ניתן מדי יום בשעות הערב. זה לא כואב וניתן לאורך שנים – מהרגע שזוהתה הבעיה ועד סיום תקופת הגדילה. תופעות הלוואי נדירות, אך טיפול בהורמון גדילה יכול לגרום לעליה קלה ברמות הסוכר. לכן, כחלק ממדדי הבטיחות אנחנו בודקים רמות סוכר בדם אחת לחצי שנה.
זאת תרופה שנמצאת בסל הבריאות בהתוויה של חוסר בהורמון גדילה, תסמונת טרנר, כשל כיליתי והתוויות נוספות.
במצב שמכונה קומה נמוכה אדיופטית – אין מחסור בהורמון גדילה אבל הילד או הילדה גדלים לגובה מתחת לאחוזון שלישי – ניתן לקבל טיפול בהורמון גדילה בהשתתפות הביטוח המושלם של קופות החולים.
זכור לי מקרה של ילד שגדל לגובה מתחת לאחוזון 3. מכיוון שהאמא נמוכה הניחו שזה הפוטנציאל הגנטי שלו ולכן דחו את הבירור לאורך שנים, למרות שהאבא והאחים גבוהים. בסופו של דבר הוא אובחן עם חוסר בהורמון גדילה והחל לקבל טיפול. מאז התחלת הטיפול בהורמון גדילה חל שיפור מדהים בקצב הגדילה שלו, כעת אנו צופים שיגיע לגובהו של אביו".
  • מה עושים אם התגלה שילד או ילדה מאיצים גדילה
"ילד או ילדה שעושים תהליך של התבגרות מוקדמת עשויים להיות גבוהים ומפותחים ביחס לבני גילם, אבל בהמשך תיתכן עצירת גדילה מוקדמת ופגיעה במימוש פוטנציאל הגדילה שלהם. גם פה חשוב להבין מהו הגורם לצמיחה המואצת המוקדמת. במקרים נדירים זה עלול להיות גידול שמפריש הורמונים ובמקרים היותר שכיחים עלולה להיות הפרעה קלה בתפקוד בלוטת האדרנל. בכל מקרה חשוב להיות במעקב"
  • אפשר לאזן את הגדילה הזאת?
"כן. כל מקרה לגופו כמובן, אבל במקרים מסוימים מתן טיפול תרופתי מאזן את המצב".
  • מתי נסגר חלון ההזדמנויות של הגדילה לגובה?
"סיום הגדילה לפי גיל העצמות הוא בגיל 17 אצל בנים ו-15 אצל בנות. לפעמים, בעיקר בנים, ממשיכים לגבוה עד גיל 21 – "לייט בלומרס" מבחינה התפתחותית. מדובר בבנים שהיו נמוכים יחסים ונראו צעירים מגילם ומתבגרים מאוחר יותר".
  • מה קורה כשאין חסר בהורמון גדילה והילד מעל אחוזון שלישי?
"טיפול בהורמון גדילה בילדים הגדלים באחוזון תקין ואין להם אבחנה רפואית אינו מומלץ. ישנן שאלות לא פתורות לגבי משמעות עתידית של טיפול כזה, כמו למשל האם הטיפול מעלה סיכון לגידולים במהלך החיים? אנדוקרינולוגים מטפלים בהתאם לקווי ההנחיה המקצועיים הקיימים ולכן מטפלים בהורמון גדילה רק במקרים בהם הטיפול נחוץ ".
  • מה מראה צילום כף יד?
"אנחנו מסתכלים על לוחיות הגדילה בכף היד ורואים מה גיל העצמות של הילד, כלומר כמה זמן עוד יש לילד או לילדה לגדול. אם גיל העצמות תואם לגיל הכרונולוגי, זאת אומרת שהפרשנות שלנו של הגובה שלו היא בהתאם לאחוזון שבו הם נמצאים. אם למשל יש לו איחור בגיל העצמות זה יכול להעיד על פוטנציאל יותר גדול לגדילה. אם נראה שלוחיות הגדילה סגורות, כלומר התאחו עם העצם – אז העצמות סיימו את יכולת הגדילה".
  • מה השתנה עם השנים בתחום?
"הבירור הגנטי התרחב מאוד בנושא של קומה נמוכה משפחתית. יש הרבה אבחנות ספציפיות שנותנות לנו צפי מבחינת גדילה וגם מבחינת תגובה לטיפולים שונים. הבירור הגנטי יכול לתת לנו מידע לגבי צפי לתגובה להורמון הגדילה. זה עוזר להתאים תכנית טיפול מדויקת יותר".
  • מה בנוגע לאנשים עם קומה נמוכה משמעותית?
"ילדים או מבוגרים עם קומה נמוכה משמעותית תיתכן חוסר פרופורציה בין חלקי הגוף השונים (בין פלג הגוף העליון לתחתון או בין החלק הקרוב והרחוק של הגפיים), לעיתים ישנם גם תווי פנים אופייניים. מאפיינים אלו מסייעים באבחון דיספלזיות שלדיות, כלומר מצבים גנטיים שמשפיעים על מבנה העצם ויכולת הגדילה שלה. בתחום הזה יש פריצות דרך אדירות עם פיתוח של טיפולים ביולוגיים ייעודיים שמשפיעים על הגדילה של העצם. במרפאה שלנו, ישנם ילדים עם אבחנות ספציפיות שכבר מקבלים את הטיפולים האלה. זה מאד מרגש להיכלל בין המרכזים הראשונים בעולם שמטפלים בתרופות אלו ורואים את השיפור בגדילה".