כל רכישה של רובוט עוברת דרך מחלקת ההנדסה הרפואית בבית החולים שאחראית עליו ומטפחת אותו מהרגע שנולד ועד שהוא מתחלף בדגם חדש ומבריק ממנו
ראיון עם דוד דקל, מנהל מחלקת ההנדסה הרפואית
בית החולים איכילוב הציב לעצמו מטרה להיות מוביל בתחום הטכנולוגי. כבר היום ניתן להגיד בגאווה שבית החולים ניצב בשורה אחת עם בתי חולים מובילים בעולם. בשיחה עם אינג' דוד דקל, מנהל מחלקת הנדסה ביו רפואית בבית החולים, ניסינו להבין איך עושים את זה.
אז מה עושה בעצם מחלקת הנדסה ביו רפואית בבית החולים?
"מחלקת הנדסה ביו רפואית היא החוליה המקשרת בין הטכנולוגיה הרפואית המתקדמת לצוות הרפואי בבית החולים. תפקידנו המרכזי הוא לוודא שכל המכשירים והציוד הרפואי פועלים בצורה תקינה ויעילה 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע. אנחנו מחלקה טכנית שמורכבת ממהנדסים ומהנדסות וכן מהנדסאים שאחראים על כל המכשירים שנמצאים בבית החולים, החל ממכשירים קטנים כמו מדי לחץ דם, גלוקומטרים וכלה במכשירי MRI, CT ,מאיצי קרינה ורובוטים לניתוחים.
המחלקת שלנו מעורבת בתהליך רכישת מכשור רפואי חדש, החל משלב הגדרת הדרישות ועד קבלת ההחלטה הסופי. הצוות בוחן את המכשור, מוודא שהוא עומד בתקנים הנדרשים ומתאים לצרכי בית החולים. לאחר רכישת המכשור, קליטתו והתקנתו בבית החולים אנו דואגים להדרכת הצוות הרפואי בשימוש בו. כמו כן, הצוות מבצע תחזוקה שוטפת ומונעת של המכשור".
ספר לי על הרובוטים הניתוחיים בבית החולים
"לאחרונה הקמנו בבית החולים מתחם חדרי רובוטים ניתוחיים. זהו מתחם ייעודי בחדרי הניתוח החדשים המאכלס שלושה רובוטים ניתוחיים, דבר שלא קיים בעוד מקומות בארץ. שני מכשירים מסוג "דה וינצ'י" ואחד מסוג "הוגו".
הניתוח עובד בצורה כזאת שהרובוט ממוקם במרכז החדר מעל המנותח, כאשר המנתח יושב בקצה השני של החדר מול קונסולה. המנתח רואה את הפעילות בתלת-ממד ובאמצעות ארבעת הזרועות של הרובוט ועם הכלים שלו הוא מבצע את הניתוח ומגיע למקומות בגוף שהגישה אליהם לא פשוטה ובדיוק מקסימלי".
הניתוח עובד בצורה כזאת שהרובוט ממוקם במרכז החדר מעל המנותח, כאשר המנתח יושב בקצה השני של החדר מול קונסולה. המנתח רואה את הפעילות בתלת-ממד ובאמצעות ארבעת הזרועות של הרובוט ועם הכלים שלו הוא מבצע את הניתוח ומגיע למקומות בגוף שהגישה אליהם לא פשוטה ובדיוק מקסימלי".
איזה ניתוחים עושים עם הרובוטים?
"הרובוטים מאושרים לעשרות רבות של ניתוחים. אנחנו באיכילוב משתמשים בו בצורה נרחבת באורולוגיה, כירורגיה, ראש צוואר, חזה וגניקולוגיה".
כמה עולה רובוט כזה?
"עלות מכשיר רובוט ניתוחי משתנה בהתאם לדגם, יצרן וספסיפקציה. המחיר יכול לנוע בין מאות אלפי דולרים למיליוני דולרים, זה בהחלט עסק לא זול".
איך אתם מחליטים לרכוש עוד רובוט על חשבון מכשיר אחר, למשל?
ההחלטה על רכישת רובוט ניתוחי נוסף היא החלטה מורכבת הדורשת בחינה מעמיקה של מגוון גורמים. מטרתו העיקרית של רכישת הרובוט היא כדי לצמצם את התורים וזמן ההמתנה של המטופלים לניתוח. מספר הניתוחים שאפשר לבצע בעזרת רובוט גדולה מזאת שניתן לעשות בלעדיו. ככל שנוסיף רובוטים ניתוחיים נוכל להקדים תורים למי שממתינים זמן רב. משך הניתוח עם רובוט קצר יותר. שימוש ברובוט מאפשר עבודה באזורים קטנים יותר שלא נגישים בסוגי ניתוחים אחרים ללא הרובוט. הרובוטים הניתוחיים מאפשרים לבצע ניתוחים בצורה מדויקת יותר באופן משמעותי".
מה החלק שלכם בתחום הרובוטים?
"יש לנו תפקיד קריטי בהטמעת טכנולוגיות רובוטיות בתחום הרפואה. לדוגמה, לאחרונה הכנסנו לפעילות את הרובוט "הוגו" שלא היה מוכר אצלנו. לצורך קליטתו והפעלתו ביצענו מס' בדיקות וראינו שתשתיות חדר הניתוח שהוגדר לרובוט זה אינן מתאימות. עשינו עבודה מאומצת של התאמת התשתיות כדי להביא את הרובוט למצב של פעילות מיטבית".
מהו העתיד לדעתך בתחום הרובוטים?
"תחום הרובוטים ברפואה מתפתח בקצב מהיר מאוד ואני צופה שרובוטים ישחקו תפקיד משמעותי עוד יותר בריפוי וטיפול בחולים בעתיד. בטווח הקרוב אנחנו פועלים להקמת מתחם גדול יותר של רובוטים, ובטווח הארוך יותר, להערכתי , לא רחוק היום בו נגיע למצב שתהיה אוטומציה ברובוטים כמובן שזה יתחיל מפרוצדורות פשוטות ויתרחב לפרוצדורות יותר מורכבות. ברור שמדובר בתחום מרתק עם פוטנציאל עצום לשנות את פני הרפואה כפי שאנו מכירים אותה".
מה בודקים לפני שמכניסים מכשיר פיזית לבית החולים?
"יש הרבה היבטים שאנחנו בודקים לפני שאנחנו מכניסים מכשיר לבית החולים. ראשית בדיקת אישורים רגולטורים עבור המכשור, במקביל בודקים התאמת תשתיות רלוונטיות ובוחנים את כל נושא אבטחת המידע וחיבורו לרשת בית החולים. למעשה בודקים כל מידע רלוונטי אודות המכשור והתקנתו במתחם שהוגדר עבורו כמו למשל את המשקל של המכשיר, את דרישות החשמל שלו, דרישות מים, ביוב ואף מיזוג אוויר ככל ונדרש. לפעמים אף נדרשת רצפה מיוחדת אנטי סטטית ולפעמים נדרש בינוי של חדר שלם. יש הרבה היבטים שבודקים לפני שמכניסים מכשור. אנחנו עושים סקירה ואפיון כדי להתאים את החדר למכשיר לפני שהוא מגיע".
קורה שאתם לא מסכימים להכניס מכשור רפואי מסוים?
"כן זה קורה. מכשור ללא אישור רגולטורי לא ייכנס לבית החולים. יש מכשירים שעוד לא קיבלו אישור אמ"ר, אישור ליבוא ציוד רפואי של משרד הבריאות, ואנחנו נמתין לקבלת האישור".
מה עושים עם מכשיר תקין שהתיישן מבחינה טכנולוגית?
"לרוב אנו משמידים אותו או מוסרים בחזרה לחברה. לעיתים נשמור מכשור ישן תקין לטובת משלחות סיוע שיוצאת לעזרת אזור מסוים בעולם".