רקע לעדכון
קיימים כמה מצבים רפואיים העלולים להתפתח כתגובה למזון:
אלרגיה למזון – תגובה חריגה של המערכת החיסונית לאכילת מזון מסוים:
מדובר בקשת רחבה של תגובות, שהחמורה שבהן עלולה לגרום לשוק אנפילקטי ואף למוות תוך דקות בודדות. מזונות הידועים כגורמים לאלרגיה הם: חלב, ביצים, סויה, דגים, בוטנים, שומשום, אגוזים חיטה ועוד.
אי סבילות למזון – מצב הנובע מאחת מהסיבות הבאות:
– חוסר באנזימי עיכול כגון לקטאז
– חסר באנזים G6PD
מחלת צליאק
מטרת הנוהל
קביעת כללים להבטחת הטיפול התזונתי באופן בטוח למטופלים עם אי סבילות למזון / מחלקת צליאק / אלרגיה למזון, ולמניעת תגובה אלרגית וסכנה לחייהם.
עיקרי העדכון
– בעת קבלת המטופל, באחריות הרופא/האחות לשאול האם קיימת אלרגיה / אי סבילות למזון;
המידע יתועד ברכיב 'רגישויות', כולל התייחסות לגלוטן במטופלי צליאק.
– למטופל ייענד צמיד סגול המתריע על אלרגיה (בנוסף לאצעדה לזיהוי מטופל – לבן/אדום) וכן שילוט ייעודי על המיטה: "רגישות למזון"
– בהעברת מידע בין מטפלים יש להתריע בעל פה על הימצאות מטופל עם אלרגיה למזון.
– במקרה של אלרגיה או רגישות למזון לגביהם לא קיים בביה"ח מענה מספק לצרכיו של
– במקרה של אלרגיה או רגישות למזון לגביהם לא קיים בביה"ח מענה מספק לצרכיו של
המטופל, ירכשו מוצרים סגורים מותאמים.
– חלוקת המזון למטופל עם אלרגיה לאלרגנים נפוצים תבוצע ע"פ תפריט אלרגיה סטנדרטי.
– בכל מקרה בו מדובר ביותר מאלרגן אחד או שילוב של אלרגיה עם מגבלות תזונתיות נוספות,
יותאם תפריט אישי ע"י דיאטנית.
יותאם תפריט אישי ע"י דיאטנית.
– לפני הגשת הארוחה תוודא מחלק/ת האוכל כי המגש המיועד למטופל מותאם לרגישות ממנה הוא סובל בהתאם לדוח המופק ממערכת מדידע.