מה לעשות כשמישהו מתמוטט ברחוב?

חמש הדקות הראשונות מהרגע בו רואים איש או אישה שמתמוטטים ברחוב, הן הכי קריטיות – כך תוכלו להציל חיים גם בלי שום ידע רפואי 
ראיון עם ד"ר צבי מזיא, מומחה להרדמה ומנהל רפואי, עוסק בתחום בטיחות המטופל, חבר הנהלת איכילוב

 

"בבית החולים איכילוב אנחנו עושים דברים מדהימים והחייאות מתקדמות כדי להציל אנשים, הבעיה היא שכאשר איש או אישה צונחים ברחוב, הם זקוקים לעזרה והצלה מידית. הרגעים הכי קריטיים וחשובים הם הרגעים הראשונים. השאיפה שלי היא שכל אחד ואחת, לא רק צוותים רפואיים, ידעו לבצע החייאה ובכך יצילו חיים", אומר ד"ר מזיא.


תסביר על הדחיפות

"כאשר הלב מפסיק לפעום, המשמעות היא שהדם מפסיק לזרום לכל חלקי הגוף כי הלב הוא המשאבה של הדם. אם רגל או יד לא יקבלו דם וחמצן לפרק זמן קצר זה עוד הגיוני ונסבל, אבל לא כך אצל המוח. אם המוח לא מקבל חמצן במשך דקות ספורות מתחיל להיגרם לו נזק. גם אם יגיע אליו בהמשך הצוות הכי מיומן בעולם שיחזיר לו את תפקוד הלב, ייתכן שהמוח כבר נפגע והמטופל או המטופלת יהפכו לצמח לשארית חייהם".


אז התגובה הראשונית היא הכי חשובה?

"בהחלט. כל מי שרואה עובר אורח נופל ברחוב וזקוק להחייאה, העזרה הראשונית שתוצע לו היא קריטית כדי לאפשר לו חיים".


ומי שלא זוכר את עקרונות ההחייאה, כדאי שייגש לעזור?

"אני מאמין שלא צריך להתעלם מאדם אחר שנמצא במצוקה. קודם כל כדאי לגשת אליו, לנסות לדבר איתו, לראות אם הוא נושם והאם הוא משמיע קולות – את זה כל אחד גם בלי הכשרה מיוחדת יכול לבדוק ובמקביל להזעיק עזרה או לצעוק למי שבאזור שיזעיק עזרה. זה השלב הראשוני וההכרחי".


מה השלב הבא? העזרה בדרך, אבל אנחנו מאבדים זמן יקר

"נכון. אם האדם לא מגיב, אפשר לנסות לצבוט אותו בכתף. אם הוא זז מהצביטה אפשר להניח שהוא התעלף וכדאי להניח לו עד שיגיע האמבולנס. אבל אם הוא לא מגיב מהצביטה, כדאי לבדוק דופק בצוואר או ביד. אם הוא לא מגיב לחלוטין – להתחיל מיד עיסויי לב".


הנשמה מפה לפה כבר לא עושים?

"הרבה פחות, היום זה נעשה רק עם ציוד מיוחד, בגלל חשש מהידבקות במחלות וגם בגלל יעילות לא גבוהה. צריך להתמקד בעיסויי לב, וגם אם אדם לא ינשום במשך כמה דקות, אבל יקבל עיסויי לב – יהיה לו מספיק חמצן בדם כדי למנוע נזק מוחי".

 

ואם טעיתי והאדם לא צריך עיסוי והוא מתחיל לזוז?

"אין בעיה. אם האדם רק התעלף הוא יתעורר מעיסוי הלב בכל מקרה. העיסוי יכאב לו והוא יתחיל לזוז, לא נגרם שום נזק".


איך עושים עיסוי לב?

"צריך להפשיט את החלק העליון של הבגד ולזהות את הקו של אמצע החזה – בין הפטמות, זהו מרכז החזה, שימו לב שזה לא בצד שמאל אלא במרכז החזה שם נמצא הלב. מאתרים את העצם הקשה שנמצאת בקו של מרכז הפטמות ואת היד החזקה מניחים עם כרית כף היד על החזה ועליה את היד השנייה תומכת בה, המרפקים נעולים ובעזרת משקל הגוף מתחילים ללחוץ (הרשת מלאה בסרטוני הסבר, חפשו אותם).


מתי להתחיל את העיסוי?

"מיד. במקרים רבים אדם קרס ומתחילים להשתהות ולחשוב האם לעשות עיסוי או לא, והדקות חולפות. אסור להשתהות, ישר להתחיל עם העיסוי, מקסימום הוא יזוז ואז יש להניח לו".


איזה עוד טעויות נפוצות אתה רואה?

"עוד טעות נפוצה היא שעושים 30 עיסויים ונחים. אסור להפסיק, מקסימום להתחלף כי פה כל שנייה קובעת. חייבים להמשיך עם העיסויים עד הגעת העזרה המקצועית. ההסבר לכך הוא כשהלב פועם הוא בונה לחץ דם. במהלך עיסוי, רק אחרי חצי דקה הלחץ דם מתחיל להיבנות ובכל עצירה מעבר לשניות בודדות הלחץ דם יורד שוב".


זאת פעולה כל כך פשוטה שיכולה לעשות שינוי ענק?

"ממש שינוי ענק בכל הנושא של הנזק המוחי. אם אדם התמוטט ולא קיבל עזרה במשך 10 דקות, שום דבר לא יציל אותו כפי הנראה. אבל אם לקח 4-5 דקות עד שמד"א הגיעו הם יצליחו להציל אותו, אבל מה שישנה הוא עם איזה נזק מוחי הוא יהיה – ואת זה אפשר למנוע בדקות הראשונות של העיסוי בשטח".


מה בקשר למכשירי דפיברילטור שמפוזרים בהרבה מקומות?

"דפיברילטור הוא מכשיר חכם שיודע לתת מכות חשמל כשהן נדרשות. לפעמים בזמן החייאה הלב נמצא במעין קצר חשמלי. במצב הזה מכת חשמל יכולה לאפס את המצב והאדם יחזור להכרה. אם יש באזור דפיברילטור כדאי להתחיל לעשות עיסויים כדי לא לאבד זמן, אבל במקביל לצעוק למי שנמצא באזור להביא את הדפיברילטור".


אבל אם מעולם לא נחשפתי לפעולת המכשיר

"הדפיברילטורים שנמצאים במקומות ציבוריים לא דורשים שום ידע. ההפעלה מאוד ברורה ואוטומטית. זה נשמע מפחיד אבל זה מאוד ברור. המכשיר מדבר עברית ואומר מה לעשות ויש ציור שמראה מה לעשות. יש מדבקה עם ציור ששמים במרכז החזה ומדבקה עם ציור ששמים בצד החזה, משהו שכל ילד יכול להבין ואז יש כפתור הפעלה שצריך ללחוץ עליו. המכשיר מנתח את המצב ומחליט אם צריך לתת או לא שוק חשמלי".

 

המכשיר לא יכול לגרום נזק?

"לא. הוא מתוכנת כך שהוא מציע לתת שוק חשמלי רק אם מצב המטופל דורש את זה. המכשירים האלה מיועדים למי שאין להם מושג ברפואה והם יתנו שוק חשמלי רק אם הם מזהים שנדרש".


אם הוא מזהה צורך בשוק חשמלי?

"הוא יגיד בקול האם לעשות עיסוי או לתת שוק חשמלי, כל זה לפי הפעילות החשמלית של הלב שהוא מזהה. זה באמת מאוד פשוט".

 

נניח שלא מוצאים דפיברילטור או שמסתבכים איתו?

"להמשיך עם העיסויים, לא להפסיק".


יצא לך לעשות החייאה בשטח?

"יצא לי כמובן לא מעט כי אני בצוות ההחייאות של בית החולים. לא מזמן יצא לי להתמודד במטוס עם אדם שאיבד הכרה. יצאתי לתומי לחופשה פרטית ושאלו אם יש רופא במטוס. בשלב מצאתי את עצמי מול הטייס שניגש אלי, במקביל לטיפול שלי באדם, ושאל אם נדרשת נחיתת חירום. זה לא היה פשוט, הרגשתי המון אחריות, אבל עושים מה שאפשר. במקרה הזה ישבתי לידו עם חמצן עד הנחיתה והעברתי אותו לידיו של צוות רפואי שהמתין לו בכבש המטוס".


אם מישהו מתעניין בהחייאה?

"כנסו ליוטיוב הקישו CPR או החייאה ותעקבו אחרי ההדרכות, ממש מומלץ. לדעתי כל נער או נערה מגיל 14 יכולים ללמוד לבצע החייאה בצורה טובה ומצילת חיים".

5 דגשים לעיסוי לב איכותי:

  1. שתי הידיים של המעסה במרכז החזה של המטופל, כף היד החזקה נוגעת בעצם הקשה שלו וכף היד השנייה משולבת עליה.
  2. לא לעזוב את החזה של המטופל בעת העיסוי, , לשמור על ידיים צמודות לחזה של המטופל. הידיים ישרות והמרפקים נעולים.
  3. חשוב לעשות עיסויים הכי עמוקים שניתן (כ- 5 ס"מ עומק למבוגר). כדי לבצע עיסוי לב איכותי צריך להפעיל כוח, רוב הטעויות בהחייאה נובעות מעיסויים חלשים ולא חזקים מדי.
  4. יש לבצע בין 100 ל-120 לחיצות בדקה. זה הרבה ולא קל, אבל אסור להפסיק עד שמגיעה עזרה.
  5. מומלץ בכל 2 דקות להחליף את המעסה כדי למנוע התעייפות.